Estàs a: Els protagonistes / Grups d'acció / Magí Colet i Mateu

Magí Colet i Mateu (Vila-rodona (Alt Camp), 1909 - Sabadell, 25 de desembre de 1978)

De ben jove es va traslladar a viure amb la seva família a Sant Just Desvern, on va ser un dels membres fundadors de Nosaltres sols!, i l’any 1931 va esdevenir secretari de Daniel Cardona. Posteriorment, passà a militar a Estat Català i a treballar al cos de vigilància de la Comissaria General d’Ordre Públic de Catalunya, on actuà amb contundència contra els elements incontrolats que després dels fets de maig 1937 feien estralls a la rereguarda.
El gener del 1939 va ser internat al camp de concentració de Sant Cebrià, al Rosselló. Va entrar en contacte amb la resistència francesa i, per les seves accions de guerra, va assolir el grau de sergent. Formà part del grup 423, a la Corrèze, amb base a Bort-les-Orgues.
L’octubre del 1944 va passar a territori català amb les unitats guerrilleres de la Unió Nacional Espanyola (UNE) que van entrar per la Vall d’Aran. El seu escamot es va establir al port de la Bonaigua. Després tornà a entrar a l’Estat francès i a Perpinyà col·laborà en l’edició d’“Opinions. Butlletí Interior del Front Nacional de Catalunya”. Rebutjà la condecoració que li oferiren els aliats pels serveis prestats durant la Segona Guerra Mundial.
L’any 1947, amb documentació i identitat falses, va retornar a Catalunya i s’establí primer a Lleida, després a Barcelona i finalment a Sabadell, on treballà en una empresa tèxtil. Més endavant regentà un magatzem de ferros i material elèctric al número 34 del carrer de la Borriana, prop de la Rambla de Sabadell, propietat del militant de l’FNC Joan Fusté.
Magí Colet fou un dels representants del sector històric de l’FNC quan se n’escindí el PSAN. Tant ell com Josep Tramunt, militant històric d’Estat Català i posteriorment de l’FNC, tots dos residents a Sabadell, guardaven encara armes de diferents tipus amagades des de la fi de la Segona Guerra Mundial i veien amb simpatia la idea de crear un grup armat, i per aquest motiu tenien una intensa relació amb els militants joves del Vallès de l’FNC.
Des de 1948 fins al 1974 va ser membre del Consell Nacional de l’FNC.
Va ser un dels fundadors de l’Òmnium Cultural i de l’Assemblea de Catalunya de Sabadell.