• info@reeixida.cat    
Els protagonistes:  Fundadors  /  Grups d'acció  /  Delegats a l'estranger  /  Noves i velles generacions  /  Passos de frontera

Estàs a: Els protagonistes / Grups d'acció / Josep Serra i Estruch
Josep Serra i Estruch (Bràfim, 31 de desembre de 1921 – Barcelona 2 d’octubre de 1997)

Josep Serra i Estruch

En Josep Serra va néixer a Bràfim (Alt Camp), però va passar la seva infantesa a Moià (Moianès) i posteriorment a Vilanova i la Geltrú (Garraf).


En esclatar la Guerra Civil es va apuntar com a voluntari per participar en l'expedició per alliberar Mallorca, però va ser rebutjat per la seva joventut. El 1937 va col·laborar en l'edició del butlletí Avant. Va ser un dels fundadors a Vilanova de la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) i del Bloc d'Estudiants Nacionalistes (BEN).

 

Tot i no estar vinculat a Estat Català, va ser el qui va cremar el fitxer dels militants d’aquesta organització a Vilanova, abans no entressin els feixistes a aquesta població.


El 8 de març de 1939, juntament amb altres joves,va publicar Superació, que va ser la primera publicació clandestina, d'un sol número i manuscrita,que va circular de mà en mà sota el franquisme.


Vas ser enviat a Melilla a fer el servei militar, on des de l'impremta de la caserna va editar diverses publicacions tot i el risc que assumia, entre elles “l’Ocell de paper” i “Catalunya”. El perill de fer aquestes publicacions i el lloc on eren fetes, podia fer-li assumir uns càstigs severíssims. Un cop llicenciat va ser un dels tres membres a encarregar-se de la impressió del portaveu del FNC, Per Catalunya, i dels manifestos de l'organització.

 

També va formar part de la secció militar, actuant amb el sobrenom d'”Enric”, i va participar en passos d'armes fronterers, en els grups de protecció i en d’altres activitats. Ell fou un dels membres que, armat amb una metralleta, vigilà la casa d’Esteve Albert  a Dosrius (Maresme)quan s’hi feu la primera conferència del FNC l’any 1946.


El 1946, amb motiu d'una penjada d'una senyera a l'estadi de Montjuïc durant la final de la “Copa del Generalísimo” va ser detingut juntament amb altres companys per la guàrdia civil. Va ser empresonat fins que el 1950 va ser indultat gràcies a la commemoració del  “Año Santo”.


Va iniciar la seva trajectòria al cinema, creant documentals i pel·lícules infantils en català, que el 1970 culminen amb la fundació de l'Escola de Mitjans Audiovisuals de l'Ajuntament de Barcelona.


Va ser un dels impulsors de la revista Catalunya de la CNT. Anys més tard va abandonar la seva militància al FNC per ingressar a Alianza por la República, grup fundat el 1988 que es va dissoldre tres anys després.
El 2 d'octubre de 1997 va morir a Barcelona.