• info@reeixida.cat    
Els protagonistes:  Fundadors  /  Grups d'acció  /  Delegats a l'estranger  /  Noves i velles generacions  /  Passos de frontera

Estàs a: Els protagonistes / Grups d'acció / Francesc Vila i Sales
Francesc Vila i Sales (Colònia Güell,1917 – Barcelona,1986)

Francesc Vila i Sales

Nascut a la Colònia Güell el 1917.

Estudia música, tocava el violi,  i practica molt el dibuix activitat amb que destacaria. Va ser secretari de la Congregació Mariana de la Colònia.

Ingressa a la Organització Militar de Nosaltres Sols.

Quan esclata la revolta feixista va anar al desembarcament de Mallorca on va lluitar en el cèlebre “parapet de la mort” de Portocristo; en tornar ingressà a l’Escola de Guerra d’on surt com oficial d’artilleria; amb en Santiago Pey Estrany volen el polvorí de Sarinyena que les forces que el custodiaven havien abandonat davant l’avançament de les tropes franquistes

Fa la retirada amb el grup de Jaume Martínez Vendrell i, amb ell, ingressa al camp de concentració d’Argelers; gràcies a que tenia família a Perpinyà es el primer a escapolir-se del camp i, a la capital del Rosselló, connecta amb Daniel Cardona i fa de pont entre ell i els que encara estaven tancats.

Quan el grup de Jaume Martínez Vendrell s’escapa del camp de concentració, en Francesc Vila serà qui els proporciona armes i documentació falsa que elaborava amb les seves habilitats de dibuixant.

Serà ell qui acompanyarà en Jaume Martínez Vendrell, en el primer viatge que fan de tornada a l’interior de Catalunya; un cop a la Colònia Güell es detingut, amb en Gregori Font,  sense conseqüències doncs no tenien cap reclamació per causes de la guerra contra ells.

Va fer la carrera d’aparellador treballant en el taller de Ricardo Bofill. Va morir el 27 d’abril de 1986.