• info@reeixida.cat    
Els protagonistes:  Fundadors  /  Grups d'acció  /  Delegats a l'estranger  /  Noves i velles generacions  /  Passos de frontera

Estàs a: Els protagonistes / Grups d'acció / Ferran Marull i Duran
Ferran Marull i Duran (Barcelona,27 de setembre de 1923 – Calonge, 21 de setembre de 2016)

Ferran Marull i Duran

Nascut a Barcelona el 27 de setembre de 192.

Amb 19 anys ingressa a la secció militar del Front Nacional de Catalunya i inicia els estudis de medicina.

Amb Jaume Castells volen amb sis cartutxos de dinamita el local del sindicat falangista universitari SEU, mentre vigilava l’acció, qui després seria la seva dona, Victòria Pérez Farreras.

El 1946, participa a la primera Conferència Nacional del FNC, celebrada a Dosrius (Maresme).

Va reprendre la FNEC (Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya) abolida, com tantes coses, per la dictadura.

Va col·laborar com a membre del grup de protecció en les penjades de banderes del FNC els anys 40

El 1949, s’exilia a París on, després de diversos oficis, s’ instal·la com a fotògraf de carrer. Es casa el 1951, a l’Alcaldia de París amb Victòria, que havia col·laborat amb ell en les seves activitats de resistència.

El 1968, cobreix els actes del maig francès on, en una carrega policial li van esberlar el cap, amb el cap en envenat va seguir la feina sempre del costat dels manifestants, mai darrera els policies. Aquest reportatge li va donar un gran renom professional sent contractat per diverses agències periodístiques va fer reportatges del mon polític, intel·lectual, art, la noca cançó.

Va ser requerit per fotografiar l’arxiu del President Tarradellas.

Va treballar en el grup de l’Assemblea de Catalunya de París.

El 1976, va iniciar, a París, la corresponsalia del grup Zeta fins la seva jubilació el 1992. Va acollir el periodista Xavier Vinader quan, aquest, va haver d’exiliar-se per ser perseguit pels seus reportatges.

Quan es jubila retorna a Catalunya instal·lant-se, el matrimoni, en una urbanització de Calonge; des de allà va participar en diverses activitats del FNC. Va morir en aquesta localitat del Baix Empordà el 21 de setembre de 2016.

*La foto és d'en Jordi Borràs i Abelló